Berekeningen
Toetsen van een Bouwkundig ontwerp
De keuze voor een bepaald installatieconcept heeft consequenties voor de rest van het Ontwerp. Eisen vanuit het architectonisch ontwerp hebben omgekeerd weer een grote invloed op een gegronde keuze van installaties.
Wilt u weten wat de gevolgen zijn van beslissingen in de bouwkundige uitwerking? Is er voldoende daglichttoetreding? Worden de voorgeschreven isolatiewaarden gehaald? Veel zaken bepalen uiteindelijk de hoeveelheid installaties die nodig zijn voor een comfortabele woon-/werkomgeving. Met een klimaatberekening wordt het gebouw getoetst op normoverschrijdende factoren. Als de aanwezigheid van veel glas bijvoorbeeld zorgt voor overschrijding van de aanvaardbare binnentemperatuur tijdens een hete zomerdag, dan kan dit opgelost worden door toepassing van binnen- of buitenzonwering of door toepassing van koelapparatuur in de installaties.
Integratie van het installatieconcept
Het laten uitvoeren van een klimaatberekening geeft de beste basis voor Systeemintegratie. Een EPG (energieprestatienorm)-genormeerde berekening maakt de koppeling tussen verschillen in binnen- en buitenklimaat, eigenschappen van de bouwkundige schil en de toegepaste installaties. Oorzaak en gevolg tussen deze elementen wordt meteen zichtbaar gemaakt. Uit deze berekening volgt een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) -waarde die weergeeft hoe goed de energiebalans van het gebouw is. Een lagere EPC-waarde betekent minder energiegebruik. Een EPC-waarde van 0 betekent dat een gebouw energieneutraal is. Bepaalde aspecten van deze berekening, zoals warmteverlies en koellast kunnen ook separaat uitgevoerd worden.
Daglichttoetreding hangt samen met de energieprestatie, maar vormt ook een wezenlijk onderdeel op zichzelf. Daglichtreferentie houdt onze biologische klok op peil. Meer daglicht, of hoe beter dit benaderd wordt, betekent over het algemeen een prettigere beleving van de binnenomgeving. Een lichtberekening maakt inzichtelijk hoe de waarden in het ontwerp zich verhouden tot de gewenste waarden. Deze berekening is ook te gebruiken om de effecten van verschillende soorten kunstlicht in kaart brengen. Met verschillende armaturen kan op papier hetzelfde resultaat bereikt worden, maar de verdeling kan wezenlijk anders zijn. Een strook TL-armaturen geeft bijvoorbeeld een gelijkmatiger lichtvlak, terwijl spots juist sneller losse bundels creëren. Het 3D-model dat bij deze berekening gebruikt wordt, kan dit visualiseren.
![]() |
Warmteverlies per bouwdeel Project: Ambassade Marokko |
![]() |
Ruimte simulatie Project: Koppert Biological Systems |
![]() |
Verdeling lichtintensiteit Project: Cobbenhagen MAVO Tilburg |
Bij de uitvoering van een klimaatberekening werkt ons bureau volgens de BLR 9500-6 norm, zoals omschreven in Isso-publicatie 75.